Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hogyan spóroljunk a benzinnel? /national geographic/

2008.08.10

 

A környezetbarát közlekedés alapszabálya, hogy csak akkor ülünk autóba, ha valóban elengedhetetlen. Amellett, hogy igen környezetszennyező, autóval közlekedni kifejezetten drága is, és városban gyakran nem is a leggyorsabb közlekedési mód - egyes mérések szerint ugyanis a városi közlekedésben az autók egyharmada egyhelyben áll.

Ha mégsem tudjuk elkerülni, hogy autóba üljünk, egy kis odafigyeléssel, néhány apró trükkel akkor is lehetőségünk van kevésbé környezetszennyező módon vezetni. Környezetünk mellett mi is jól járunk, hiszen az energiatudatosabb vezetés révén az átlagos üzemanyag-fogyasztás 10-15 százalékát: egy Budapest-Pécs oda-vissza út során így - 8-10 literes átlagos fogyasztással számolva – körülbelül 1000-1500 forintot spórolhatunk.

Ami a vezetőn múlik….

A túl gyors, 80 vagy 100 km/h-t meghaladó sebesség arányaiban több üzemanyagot igényel - hacsak lehet, hajtsunk tehát lassabban. Figyelem: a csikorgó fékek, felbőgő motorok a fogyasztásra és népszerűségünkre is garantáltan rossz hatással vannak!

Akkor is megéri leállítani az autó motorját, ha csak fél percig kell várakoznunk. Aki ezt következetesen megteszi, akár 30 százalékot is megtakaríthat a folyamatosan járó motor fogyasztásához képest. A légkondicionáló használata 10-20 százalékkal is megnövelheti autónk fogyasztását. Használjuk inkább a szellőzőket, amikor csak lehet – tanácsolja az Energia Klub.

Kis távolságokra ne üljünk autóba, hiszen egy hideg motor jelentősen többet fogyaszt, mint egy bemelegedett. A tetőbox és a biciklitartó növeli az autó légellenállását, ezáltal fogyasztását, méghozzá kb. 15-40%-kal. Érdemes tehát leszerelni a tetőcsomagtartót, amikor nincs rá szükségünk!

És ami az autón...

Az olajozatlan motor, a rosszul beállított fék, a nem megfelelő keréknyomás mind-mind növeli az üzemanyagfogyasztást. Ha akár csak 0,5 bar-ral alacsonyabb a keréknyomás a gyártó által ajánlott értéknél, autónk máris 5 százalékkal többet fogyaszt. Ne feledkezzünk meg tehát a rendszeres karbantartásról.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

What causes superior blood difficulty

(ABuhBlenteenob, 2018.09.27 17:12)

Compression est comment calleux votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur sentiment pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque culture votre determination bat, il pompe le sang par de vos arteres a la flanerie de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/achat-en-ligne-cialis-20mg/

gyor

(kolompár marcello, 2010.03.01 11:07)

faszopok

Defenzív vezetés

(kettesgolf, 2009.03.04 08:56)

"A túl gyors, 80 vagy 100 km/h-t meghaladó sebesség arányaiban több üzemanyagot igényel - hacsak lehet, hajtsunk tehát lassabban."

Lakott területen kívül gyors a 80km/h?? Nem, nem gyors, hanem lassú, mert általában kilencvennel autózunk lakott területen kívül. Tegyük fel, valaki hetvennel megy, mert itt azt olvasta, hogy így spórol, meg még környezettudatos is. Jön mögötte egy szabályosan, kilencvennel haladó autós, és valami okból kifolyólag nem bírja egyből megelőzni a lassan haladót. Tehát fékezésre kényszerül, veszít a lendületéből, kénytelen lesz megint alacsonyabb sebességi fokozatba kapcsolni, majd újra felgyorsítani. Ez üzemanyag fogyasztással jár.
Arról ne is beszéljünk, hogy mi történik, hogy ha több jármű is feltorlódik egy ilyen lassan haladó autós mögött:
1. Kénytelenek a szabályosan haladók a megszokottnál jóval sűrűbben fékezni, alacsonyabb sebességi fokozatba kapcsolni, előzés esetén gázt adni, ezektől a dolgoktól ugyebár megint többet fogyaszt az autó.
2. Elvesztik a türelmüket,mivel nem bírnak haladni, és sokszor élet veszélyes előzésekbe fognak belekezdeni.
A megoldás: az autó karbantartása, valamint a defenzív vezetésre való törekvés.